EEL GARDEN's uppfödning av Irländsk röd setter påbörjades 1983.
Vi finns norr om Stockholm i Roslagens sköna natur.
De allra flesta av våra valpar finns i vanliga familjer med intresse för hundar. Vill du så kan du dessutom ställa ut på utställningar, träna och tävla lydnad/bruks, köra drag eller jaga.
Det är vår ambition att hitta just den bästa valpen till varje familj!


Kennelhistorik

Eel Gardens uppfödning baseras på vår stamtik Ö. L. Josefine f. 1981-01-01.

Hon var en av Sveriges ledande tikar i mitten på 80-talet. Som komplement till den egna tiklinjen har vi importerat hundar från Kennel Fearnley i England.

Fearnley Warlord, en underbar hane med det mest fantastiska temperament som dessutom har kommit att bli Sveriges genom tiderna vinstrikaste utställningshund.
En god efterträdare till Fearnly Warlord blev Fearnley Fire Monarch, med samma topptemperament och en ny stjärna i ringen.   

Det är framför allt valpar ur 1:a och 2:a generationen efter dessa hanar i kombination med våra tiklinjer som gör de grupper som gjort kenneln till Sveriges vinstrikaste under åren 1994 - 1999 samt 2001 - 2002.

Större delen av vår uppfödning finns i Sverige men vi har även många hundar i Finland. Andra länder vi exporterat till är Norge, Island, Spanien, Grekland, Italien och Frankrike.
Året 2003 firade kenneln sitt 20 års jubileum! Därför var det extra roligt att få mottaga den fantastiskt hedrande utmärkelsen årets STOKK Uppfödare 2002!Vår målsättning

"Mycket sunda Irländare med ett välbalanserat och harmoniskt temperament, en stor personlighet med en bra, rastypisk exteriör där uttryck och rörelser väger tungt, och som deltar med glädje i olika aktiviteter tillsamman med sina familjer"


Irländsk Röd Setter

Karaktär av en typisk Irländsk Röd Setter är en perfekt familjehund som vill vara med i familjens dagliga aktiviter. Settern är mycket lätt och social att ta med sig i sociala sammanhang den tycker om att vara med och gärna få extra klappar och komplimanger för sin röda vackra päls. Settern är mild, tillgiven och envis, det en setter lärt sig gör den gärna om och om igen, men det den inte vill lära sig, det låtsar den att glömma bort och ser ut som ett ? ”har jag aldrig hört, vad menar dom egentligen”. Många frågar innan de lärt känna en setter är den inte stressig? NEJ, den är inte stressig om du som äger den inte gör den stressig/uppjagad! Alla raser kan med fel uppfostran bli stressade så som bolltokiga, pinntokiga, badtokiga ja det finns många olika förfaringssätt, MEN det är hundägaren som utvecklar sin valp från det att den är 8 veckor gammal och vill man ha en glad och positiv setter som ligger i ens knä i soffan vid TV ´n på kvällen och älskar sin familj, så är det upp till den enskilda hundägaren att fostra och aktivera sin setter.

 

En setter är en glad ras med energi och visar alltid en stor lycka när den är med i familjens aktiviteter. En riktig hundpromenad på minst en timme om dagen där hunden får vara lös förutsätter självklart att man tränat positiv kontakt och inkallning med sin hund. Valpkurs är en mycket bra start för er och er hund tillsammans, när valpen är i en ålder av 3-5 månader passar det utmärkt att tillsammans med andra hundar träna och umgås, kennel Eel Garden´s anordnar träningstillfällen, se kalendern här på hemsidan. När er Irländsk Röda Setter har vuxit och närmar sig 1-årsdagen då är det väldigt vanligt att hormonerna sprudlar och settern har svårt att välja om den skall vara ”ung” eller om det är dags att börja ”mogna”. Men ta det lugnt när alla hormoner kommit till ro och mognat så har du världens bästa hundvän, DIN alldeles egna mahogny röda setter!

 

Att vara tillsammans med familjen är ett självklart val för en setter, då den vill vara nära och känna samhörighet med sin familj och bästa platsen brukar vara i soffan eller en egen fåtölj gärna med kuddar att mysa till det med.

 

När man bestämt sig för Irländsk Röd Setter kommer man till frågan, välja hane eller tik. Ja, det är väldig individuellt men jag skall beskriva skillnader lite kortfattat mellan könen. Hanhundar, är de som alltid har den lilla extra glimten och gärna vara sin familj till lags på ett lekfullt sätt genom hela sitt liv. En vuxen hanhund väger mellan 30-35 kg och är 64-67 cm i mankhöjd. Hanhundarna får naturligt mer och längre päls än en tik och fäller vanligtvis en gång per år. En hanhund kan för vissa upplevas som den har mer energi utomhus och är en riktig nallebjörn inomhus i soffan tillsammans med sin familj. Tikarna, är mer självständiga och har lättare att stänga sina öron och inte höra. En vuxen tik väger mellan 28-32 kg och är 59-64 cm i mankhöjd. Tikarna löper i normala falla var 7-11 månad och i samband med löp så fäller de pälsen och sätter ny päls. När tikarna har löpt ett par gånger så har de blivit vuxna enligt dem själva och följer gärna med familjen på olika aktiviteter men däremellan så tycker de om att sova i en favoritfåtölj.

Vikt och höjd är ett värdebarometer och man skall alltid se till individen på hundens benstomme, hundens hull och välmående sätts alltid i första hand.

OM, man har intresse för hundutställningar så passar både hanhund och tik för ändamålet, det som skiljer sig är att tikarna fäller i samband med löp.

OM, man vill arbeta med sin hund inom de olika arbetsgrenar som finns att tillgå (lydnad, agility, rallylydnad, freestyle m.m.) skall man beakta att tikar löper och kan få en eventuell mindre arbetslust i samband med löpet.

OM, man vill ha en allra bästa hundvän som är med en i ens aktiva familjeliv, då brukar de flesta se hur det ser ut med andra hundar inom familj-och vänskapskretsen, då det kan vara jobbigt att fira jul med släkten och det visar sig att tiken löper vid samma tillfälle.

Idag pratas det mycket om kastration av både tikar och hanar. Ja, till kastration på grund av medicinskt skäl. Men absolut INTE för att man tycker att det underlättar för en själv!